Når man lige er begyndt som spejder kan man godt blive helt svimmel over alt det grej, man kan købe! Heldigvis behøver man ikke at styrte ud og købe en hel masse grej fra første færd – langt det meste kan komme hen ad vejen.
UNIFORMEN kan kun købes i Eventyrsport, så her er lige link. Den er til den dyre side efter min mening – men til gengæld er den inklusiv en tynd fleece-trøje, som kan være rar at have inderst i vinterhalvåret. Nyindmeldte spejdere plejer at få et tørklæde af os som “velkomstgave”, så det behøver I ikke at investere i.
Hvad øvrigt grej angår bliver det først rigtig aktuelt, når man skal på lejrtur. Der er et KÆMPE udvalg – også meget dyre løsninger – men det behøver ikke at koste en bondegård.
De “store tre” spejder-grej-anskaffelser er: Liggeunderlag, sovepose, og rygsæk – og derudover bør man anskaffe sig fornuftigt fodtøj (støvler), regntøj og pandelygte.
LIGGEUNDERLAG:
Udvalget af underlag er stort – og det kan være lidt af en jungle – men til de yngste kan jeg anbefale Asivik Nuna 5.0 – et “selvoppusteligt” liggeunderlag af fin kvalitet til ca. 500 kr). Det er rigeligt tykt til at børn ligger glimrende – selv på hårdt underlag – og man kan få en virkelig god isolering ved at lægge underlaget oven på et billigt, tyndt “gammeldags” skumunderlag (og samtidig er man næsten 100% beskyttet mod punkteringer fra småsten, grene eller splinter). Hvis du vil sove virkelig komfortabelt, så overvej dog at investere i en moderne oppusteligt underlag i stil med dette her. De kan pakkes sammen til næsten ingenting, og der er ikke meget, der kan hamle op med 6-10 cm tykke luftkanaler. Det er dog stadig en god idé at kombinere med et skumunderlag, da de oppustelige underlag typisk ikke isolerer ret godt.
SOVEPOSE:
Soveposer er lidt vanskeligere at rådgive generelt om; det kommer meget an på, hvor “kuldskær” man er – og det kan hurtigt blive dyrt, hvis man går efter de mest avancerede modeller. Som hovedregel vil jeg dog anbefale soveposer med syntetisk fyld fremfor de dyre (men lette) dunsoveposer; ganske enkelt fordi soveposerne tit bliver udsat for fugt eller bliver våde på lejrturene og i bivuak. En våd dunsovepose er ubrugelig (og frygtelig svær at få tør igen), men en syntetisk pose tørrer nemt og hurtigt i solen, og bevarer en vis del af sin isolerende egenskab selv i fugtig tilstand. Der er dog ingen tvivl om, at dun isolerer LANGT bedre pr. vægtenhed – så hvis man skal på langfart, så er sagen en lidt anden (og det er prisen også).
Overvej, om du kan få en sovepose, der passer godt til dig i længden. Der er ingen grund til at slæbe rundt på en 195 cm sovepose, hvis du er 165!
Jeg kan selv anbefale Carinthia Defence 4. Den er rigeligt varm, rummelig (uden at være overstor), meget robust og i fin kvalitet. Den vejer 2 kg – og er måske i den lidt dyre ende – men vil holde i mange år.
(…kan det ikke gøres billigere? Jo, sagtens!)
Det behøver som sagt ikke at være dyrt for at fungere!
I den anden ende af pris-skalaen kan man tage i Bauhaus (eller Harald Nyborg, eller Jem og Fix, eller…) og købe et billigt skumunderlag og supplere med en tyndere selvoppustelig madras.
Og en billig sovepose som denne – koster kun 299 kr. I så fald skulle man dog nok overveje at supplere med en “yderlagssovepose”, f.eks. som denne. Samlet set samme (eller bedre) isolering, til den halve pris.
Det kan også diskuteres, om det giver mening at investere flere hundrede kroner på en formsyet fleece-inderpose til sin sovepose, når man selv lige kan købe et fleecetæppe til 25 kr i IKEA, folde det på den lange led og give det en tur på symaskinen. Pointen er, at det altså ikke behøver at være dyrt for at fungere.
RYGSÆK:
Hvad rygsæk angår kan jeg til spejdere i Ulve/junioralderen varmt anbefale en Asivik Hiker 50L rygsæk fra Spejdersport (799 kr). eller tilsvarende. Et volumen på 50 L er fint til de fleste spejderture – men mindre bør den ikke være. Et volumen på 40 liter er i underkanten, og man vil få vanskeligheder med finde plads til både sovepose, tøj og grej. Er man trop eller seniorspejder med planer om vildmarkseventyr kan man overveje at gå over 65 liter, men det er under alle omstændigheder vigtigt, at rygsækken passer til din højde – så få lidt hjælp i butikken. Hvis du overvejer en stor (+65 L) rygsæk, så husk lige på, at en stor rygsæk også frister til at pakke noget, du ikke har brug for. Kunsten at pakke en rygsæk består i at vide, hvad man ikke skal tage med :-). Men skal der være plads til sovepose, telt, kogegrej og proviant – til en uge på Hadangervidda – så skal man op i de store rygsække. Det er unødvendigt til almindelige sommerlejrture.
STØVLER: De fleste spejdere vokser med lynets hast, men man kan tit være heldig at finde et par brugte, fine støvler. Værdien af et par gode vandrestøvler kan ikke overdrives – det er træls at være på lejr (eller hike) i et par drivvåde lærredssko, og spejderlivet er hårdt for fødderne. Tænk på, at støvlerne bør være “vandtætte” (altså læder eller evt. GoreTex-membran) – uden at være gummistøvler! Gummistøvler er gode at stå stille i – men håbløse til vandring.
REGNTØJ: Det er tit regnvejr til spejder – men vi er ude alligvel! Regntøj er en ufravigelig del af turgrejet – også på sommerlejr.
PANDELYGTE: I vinterhalvåret er det mørkt til vores spejdermøder, og du får brug for lys. Udvalget i dag er enormt! Men lad være med at købe den kraftigste, super-laser-plasma-fem-milliarder-lumen-atomdrevne-pandelygte (med mindre lyset kan dæmpes): Du blænder bare alle omkring dig – og 30 børn, der går rundt og lyser hinanden i hovedet med 10.000 lumen er heller ikke smart. Det kan være smart at have muligheden for rødt lys, hvis man vil beholde sit “nattesyn” (eller bare ikke vil vække resten af teltet, hvis man lige skal finde noget). Hvis du er til gør-det-selv grej, så kan man altid købe et sæt billige cykelforlygter til 30 kr. i REMA1000, og vær kreativ med at få dem monteret på et “pandebånd” – der er mange muligheder! Og hvis er er noget, spejdere er gode til, så er det at bruge, hvad vi har til rådighed!
…Og så er der lige SPEJDERDOLKEN! De fleste spejdere vil gerne have deres egen spejderdolk, når de har taget knivbeviset. Men lad endelig være med at købe en dolk, der er for stor – hellere lidt for lille! Meget spejder-knivarbejde er fin-snitning, og en lille (men skarp!) kniv med et blad på 6-8 cm er tit at foretrække, specielt for “begyndere”.
Jeg kan tale længe om knive, så fang mig gerne efter spejder en dag, hvis I har brug for en snak. En hurtig anbefaling på en god, alsidig og billig “første spejderdolk” kunne være noget i stil med dette.
Men! Et virkelig godt supplement (eller sågar et alternativ) til spejderdolken er dog den klassiske franske foldekniv fra Opinel; f.eks. nummer 6 , der er fjerlet, kan ligge i uniforms- eller bukselommen, kan låses sikkert i udfoldet tilstand, og oven i købet er så billig, at det ikke er en katastrofe at tabe den. Jeg ser tit spejdere, der dårligt kan løbe eller lege, fordi de render omkring med en stor, tung dolk dinglende i bæltet. Og så ender det med, at de ikke “gider” have kniv med, fordi det er besværligt at skulle lægge bælte/kniv fra sig hver gang, man skal lave noget fysisk. Foldekniven har den store fordel, at den bare kan ligge i lommen – og den bedste kniv er den, man faktisk har med! Opinel er et virkelig godt mærke, og man risikere ikke, at den klapper sammen om fingrene (hvad Schweizer-kniven kan have en grim tendens til). Kan varmt anbefales!
Jeg anbefaler generelt ikke “multitools” af Leatherman-typen til spejdere, mest p.g.a. deres relativt høje vægt, og fordi der kun meget sjældent er brug for et større sortiment af skruetrækkere, sakse og tænger i spejderarbejde. Men en indbygget savklinge er unægteligt praktisk til grene, og en dåseåbner kan også være praktisk, så en Schweizerkniv er også en mulighed. Til gengæld skal man passe godt på fingrene, da Schweizerknivens blad typisk ikke kan låses i udfoldet tilstand.
Hvad så med “alt det andet”, man også kan købe?
Jeg er den første til at blive begejstret over godt grej. Men det er også værd at huske på, at Spejder ikke handler om grej. Man kan såmænd argumentere for, at det enorme udvalg af højteknologiske løsninger fra outdoor-gear-branchen måske har fjernet os lidt fra selve naturoplevelsen – og at det nogle gange er sjovere at klare sig lidt primitivt.
Uanset hvad, så er du altid velkommen til at tage en snak med din spejderleder, hvis du går i grej-tanker.
Med mange spejderhilsner,
Mikkel “MacGuffin” Steen Petersen